11 вересня 2024 року в Україні триває четвертий саміт лідерів Кримської платформи. Турецький президент не приїхав на нього особисто, але відправив відеозвернення, де зробив гучні заяви про півострів.

Відзначимо, що зовсім недавно стало відомо, що Туреччина має стати членом БРІКС - міждержавне об'єднання, союз дев'яти держав: Бразилії, Росії, Індії, КНР, Південної Африки, ОАЕ, Ірану, Єгипту та Ефіопії. В основному двосторонні відносини між країнами БРІКС будуються на основі невтручання, рівності та взаємної вигоди. Туреччина подала завку на вступ 2 вересня 2024 року.

Володимир Путін, фото: youtube.com
Володимир Путін, фото: youtube.com

Тим не менш, цей факт не заважає Реджепу Ердогану сидіти на двох стільцях одночасно і вдавати, що він підтримує Україну (хоча всім відомо, що він такий самий диктатор, як і путін, яка працює на своє благо, а не на благо своєї країни та свого народу).

Його заяву з приводу Криму опублікувало агентство Anadolu .

Ердоган подякував усім, хто брав участь в організації саміту, особливо президенту України Володимиру Зеленському та національному лідеру кримських татар Мустафу Джемільову. Він нагадав, що цьогорічний саміт співпав із 80-ми роковинами депортації кримськотатарського народу. За його словами, біль трагедії, яку зазнали кримські татари, насильно виселені зі своєї батьківщини, не вщухає вже 80 років, а рани не гояться.

"Аннексія Криму, яку Туреччина від початку не визнала і виступила проти, ще більше посилила цей біль. Наша підтримка територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України залишається незмінною. Повернення Криму Україні - вимога міжнародного права" , - заявив президент Туреччини.

Ердоган: скрін з відео
Ердоган: скрін з відео

При цьому він наголосив, що забезпечення безпеки та благополуччя кримських татар, які є корінним народом Криму, входить до пріоритетів зовнішньої політики Туреччини.

"Ми щиро сподіваємось на завершення війни справедливим і міцним світом на основі територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України. Завершуючи свій виступ, я сподіваюся, що робота, яку ми проводимо в рамках платформи, зробить внесок у міжнародні зусилля щодо забезпечення миру в Криму, Україні і нашому регіоні. У 80-ті роковини їхньої депортації я ще раз з повагою згадую священну пам'ять наших кримськотатарських співвітчизників, які пішли у вічність" , - додав Ердоган.

Владимир Зеленский и Эрдоган
Владимир Зеленский и Эрдоган
Владимир Зеленский и Эрдоган

Читайте також:

Мирні переговори з росією : у РНБО розповіли про готовність шляху на сісти навпроти Зеленського .

Путін уже хоче переговорів із Україною, вже навіть особисто назвав умови для миру .