Мобільні оператори в Україні можуть не виконати нової юридичної вимоги щодо підтримки роботи базових станцій протягом 10 годин без електрики до 1 лютого.

Це занепокоєння висловив Станіслав Прибітько, начальник відділу розвитку мобільного інтернету Міністерства цифрової трансформації, в інтерв'ю 19 вересня.

В даний час більшість мобільних мереж можуть підтримувати роботу без електрики лише близько чотирьох годин. «Київстар» повідомив, що близько 15 000 ключових об'єктів, на яких розміщено їхні базові станції, живляться від батарей або генераторів.

З них 60% можуть працювати понад чотири години, а 40% обмежені 2-3 годинами. Компанія працює над тим, щоб продовжити автономну роботу деяких станцій до шостої години і має намір оснастити 25% своєї мережі генераторами, здатними підтримувати роботу до трьох днів.

Lifecell управляє більш ніж 10 000 базових станцій, більшість з яких оснащені новими літієвими батареями, що забезпечують до чотирьох годин живлення. Більше 1700 з цих станцій підключено до генераторів, хоча високошвидкісний інтернет-сервіс може бути порушений під час тривалих вимкнень.

Стільниковий зв'язок "Київстар", фото: youtube.com
Стільниковий зв'язок "Київстар", фото: youtube.com

Vodafone має тисячі базових станцій із літієвими батареями, здатними працювати протягом 4-6 годин без електрики. Компанія також вивчає можливість встановлення дизельних генераторів на критично важливих об'єктах.

18 вересня Сергій Штепа, голова підкомітету розвитку цифрової індустрії, попередив, що оператори мобільного зв'язку можуть зіштовхнутися зі штрафами за неналежне обслуговування під час відключень електроенергії.

Енергетична система України зіткнулася зі значними проблемами: Міністерство енергетики повідомило, що в період з жовтня 2022 року до вересня 2024 року об'єкти енергетичної інфраструктури зазнали російських атак 1024 рази.

Читайте також:

Щоб узимку не переплачувати за комуналку: обов'язково зробіть це перед опалювальним сезоном

Апокаліптична зима: наближаються графіки відключень не тільки світла, а й газу

Ось так "сюрприз" до зими: тарифи на опалення зміняться