Україна успішно провела свій перший міжнародний автоматичний обмін інформацією відповідно до Common Reporting Standard (CRS) , що дозволило податковим органам отримати доступ до даних про рахунки українців за кордоном.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

У ході цього обміну Державна податкова служба України ділилася інформацією про фінансові рахунки нерезидентів із податковими органами інших країн. Натомість вона отримувала дані про рахунки українських податкових резидентів від іноземних компетентних органів.

Обмінювані дані включають різні відомості про фінансові рахунки, якими управляють такі установи, як банки, страхові компанії та інвестиційні фірми.

Зокрема, вони охоплюють ім'я власника рахунку, адресу, податкове резидентство, податковий ідентифікаційний номер, дату та місце народження, інформацію про фінансову установу та реквізити рахунку, включаючи залишок на кінець звітного періоду та загальну суму дивідендів, відсотків або інших доходів.

За даними Міністерства фінансів, ця ініціатива є частиною зобов'язань України щодо інтеграції до Європейського Союзу та спрямована на підвищення прозорості у податковій системі. Обмін інформацією допоможе Україні ефективніше боротися з ухиленням від сплати податків, що спричинить збільшення податкових надходжень.

Податки
Податки

Розуміння CRS:

CRS полегшує щорічний автоматичний обмін інформацією щодо конкретних типів фінансових рахунків між країнами, які підписали Багатосторонню угоду компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки.

Податкові органи одержують вичерпні дані про закордонні рахунки, що належать їх податковим резидентам або організаціям, які вони контролюють, одночасно надаючи аналогічну інформацію про рахунки своїх податкових резидентів партнерським юрисдикціям.

Перший звітний період для цього обміну охоплював період з 1 липня до 31 грудня 2023 року, а початкова передача даних була завершена 30 вересня 2024 року. Станом на січень 2024 року у цій міжнародній ініціативі беруть участь близько 110 юрисдикцій, у тому числі всі держави-члени ЄС.

Читайте також:

Пенсії обкладуть податком: який відсоток виплати доведеться віддати

Заплатять усі без винятку: в Україні можуть підняти головний податок - ПДВ

Опалювальний сезон, мобілізація, зростання податків, пенсії та нові обмеження: що зміниться з 1 жовтня