Осінь - чудовий час для заготівлі дров на зиму, щоб переконатися, що вони правильно складені та висушені для оптимальної ефективності опалення.

У мережі опублікували покрокове керівництво про те, як правильно зберігати та складати дрова, щоб вони втратили вологу та були готові до використання.

Основні моменти для зберігання та укладання дров:

Знайдіть місце з великою кількістю сонячного світла та гарною циркуляцією повітря. Сонячне світло необхідне сушіння дров, тоді як циркуляція повітря допомагає волозі випаровуватися.

В ідеалі складіть дрова там, де вони будуть піддані впливу вітру, що допоможе їм швидше висохнути.

Перевірте готовність дров:

Огляньте торці на наявність мікротріщин. Вони вказують, що дрова висихають і втрачають вологу.

Перевірте готовність, постукаючи по них один об одного: тихий глухий звук означає, що дрова сухі і готові до використання, а різкий звук говорить, що вони все ще містять вологу і їм потрібно більше часу.

Побудуйте правильну ліну дров:

Базовий шар: щоб волога із землі не впливала на дрова, покладіть оброблені під тиском дошки або використовуйте бруси два на чотири як основу. Це збереже деревину піднятою та сухою.

Створіть кінцеві вежі: на кожному кінці ліжка дров побудуйте вежу, уклавши 2–4 шматки розколотої деревини в одному напрямку, а потім чергуючи напрямок для кожного шару (як при будівництві зробленої з колод хатини). Продовжуйте укладати, поки ліни не стануть приблизно шістьма рівнями у висоту.

Дрова для печі, фото: youtube.com
Дрова для печі, фото: youtube.com

Укладайте дрова для максимального потоку повітря:

Складайте між двома кінцевими вежами. Головне - залишити достатньо місця для циркуляції повітря між полінами, щоб сприяти висиханню.

Не укладайте їх дуже щільно - потік повітря має вирішальне значення для висихання деревини.

Орієнтація:

Якщо вітер у вашому регіоні передбачуваний, орієнтуйте броню перпендикулярно переважаючому напрямку вітру.

Якщо вітер нестійкий, орієнтуйте ліс з півночі на південь, щоб уловлювати вітри як зі сходу, так і із заходу.

Висота та стійкість штабелю:

Висота штабеля має перевищувати висоту кінцевих веж. Якщо вам потрібно стабілізувати штабель, ви можете використовувати жердини або зрізані гілки, щоб запобігти його перекиданню.

Також захистіть штабель від дощу та снігу, накривши його брезентом, але переконайтеся, що сторони залишаються відкритими, щоб підтримувати циркуляцію повітря та не допустити попадання вологи у деревину.

Як складати дрова
Як складати дрова

Читайте також:

Які нині ціни на Землю в Україні: є новий історичний показник

Комуналка в Україні стає дешевшою: як отримати знижки на платежі

Українцям виплатять по 16 тисяч на опалювальний сезон