Малина - одна з найпопулярніших ягід для українців і одна з не дуже вибагливих. Але малинник все ж таки потребує оновлення, це називається "омолодження".

Як зробити це правильно, щоб потім урожай порадував не тільки своєю кількістю, а й якістю.

Малина
Малина

Кожні 5-7 років, а то й частіше, малинник слід кардинально омолоджувати. Для цього є кілька способів, і, мабуть, найлогічніший із них – перенести ділянку на нове місце, висадивши молоді саджанці. Якщо ж такої можливості немає, можна обійтися і без пересадки.

Щоб наступний сезон пройшов без втрат у врожаї малини, необхідно зайнятися омолоджуванням рослин у два етапи протягом двох років.

Восени першого року слід викопати половину наявних кущів малини (через один), залишивши другу половину для плодоношення наступного сезону.

Велика та соковита малина, фото: youtube.com
Велика та соковита малина, фото: youtube.com

На ділянці землі, що звільнилася, потрібно витягти як мінімум два відра виснаженого старого грунту і заповнити посадкові ями новим грунтом - годиться земля з іншого місця вашої ділянки, на кожне відро якої слід додати одне відро компосту (перегною, гною), і комплексне мінеральне добриво (азофоску і ін). Його можна замінити на кілька монодобрив (суперфосфат, сульфат калію та ін.). Добре перемішайте добрива та землю в посадковій ямі, загортаючи живлення на глибину близько 20 см.

З настанням весни молоду "кропивку", що виросла від старих кущів малини, можна буде відокремити та пересадити в оновлений поживний ґрунт.

Обрізка малини навесні
Обрізка малини навесні

У наступному сезоні після завершення плодоношення стару малину слід викопати і виконати ті самі маніпуляції з ґрунтом, після чого навесні заповнити грядки новими саджанцями.

Читайте також:

Чим не можна підгодовувати озимий часник, щоб не загробити весь урожай та свою працю.

Пиво допоможе позбутися слимаків на городі: ще 2 засоби від досвідчених городників.