Жовтень — ідеальний місяць для посадки плодових дерев, оскільки прохолодна погода та вологий ґрунт створюють сприятливі умови для вкорінення.

Якщо ви плануєте покращити свій сад, подумайте, які види дерев найкраще підходять для осінньої посадки, щоб вони швидко укоренилися та винагородили вас рясним урожаєм у наступні роки.

Селекціонер Микола Завальний наголошує, що при виборі саджанців важливо вибирати із закритою кореневою системою, схожі на ті, що продаються за кордоном, щоб коріння не було пошкоджене і не пересохло. Сухе коріння ускладнює укорінення дерева пізньої осені, тому рекомендується уникати посадки таких саджанців. У цих випадках Завальна пропонує прикопувати їх під кутом до весни.

"Взагалі, чим пізніше посадка, тим гірше для дерева", - попереджає він.

Крім того, слід уникати осінньої посадки саджанців з новим листям.

"Це найбільша небезпека, коли дерева продаються із листям. Вона виснажує саджанець і може не прижитися", – радить садівник.

Хоча весна, як правило, є найкращим часом для посадки фруктових дерев, осінь також може бути підходящим часом, якщо ґрунт досить вологий і попереду м'яка зима. Якщо посуха зберігається, можливо розумніше відкласти посадку до весни, за словами Завального.

Дерева, які найкраще садити восени:

Не всі фруктові дерева добре ростуть, якщо їх посадити восени, але деякі види можуть добре адаптуватись. Морозостійкі яблуні та груші – ідеальні кандидати.

Яблуня у саду, фото: youtube.com
Яблуня у саду, фото: youtube.com

Яблуні витривалі і дають рясний урожай, а їх коріння встигає вкоренитися до заморозків. Груші також добре почуваються, якщо їх посадити восени, і значне зростання очікується наступної весни.

Інші дерева, які можна садити восени, включають сливи, шовковицю, вишню та абрикоси.

Сливи, зокрема, люблять прохолодніші умови зростання, що робить їх прекрасним доповненням до будь-якого саду. Посаджені восени вишні мають перевагу в тому, що вони вкорінюються до зими, даючи соковиті ягоди навесні.

Деякі стверджують, що кісточкові дерева, такі як абрикоси та вишні, не дуже підходять для осінньої посадки, але вересень все одно може бути добрим часом.

Однак варто подумати, наскільки пізно ви саджаєте, оскільки успіх може бути різним. Звичайні сорти цих дерев є більш вразливими до холодних місяців, тоді як морозостійкі сорти мають більше шансів адаптуватися.

Плодові чагарники та інші рослини:

Для плодових чагарників осінь - чудовий час для посадки смородини, малини, аґрусу та чорноплідної горобини. Що стосується хвойних дерев, всі сорти, включаючи ту, також можна пересаджувати восени.

Читайте також:

Так роблять в Англії: ось як розводити троянди, щоб вони цвіли як у королівському палаці

Що обов'язково потрібно зробити городникам та садівникам з 9 по 15 вересня: не пропустіть ці дні

Ці осінні помилки позбавлять вас урожаю наступного року: як не загробити город