Під час візиту до Черкаської області Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович представила нову ініціативу для внутрішньо переміщених осіб під назвою програма «Підтримане проживання».

Ця програма спрямована на покращення умов життя переміщених осіб, особливо людей похилого віку та людей з обмеженими можливостями.

Програма «Підтримане проживання» — це соціальна послуга, спрямована на створення комфортного, наближеного до домашнього середовища для ВПО, які були змушені залишити свої будинки через війну.

Вона орієнтована на тих, хто відчуває труднощі з виконанням повсякденних завдань, наприклад, людей похилого віку і людей з особливими потребами у догляді. Замість переселяти людей у ​​великі установи, програма пропонує підтримку у їхніх будинках. Соціальні працівники допомагають керувати повсякденним життям, надаючи фізичну, психологічну та соціальну підтримку, а також медичну допомогу за потреби.

Переселенці
Переселенці

В даний час "Підтримане проживання" знаходиться на пілотній стадії. Міністерство соціальної політики тестує нові підходи до соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та планує потенційно розширити програму на основі її успіху.

Уряд має намір фінансувати послуги приблизно для 2500 осіб, покриваючи витрати на соціальних працівників, необхідне обладнання та інші ресурси для забезпечення адекватного догляду та комфорту.

На додаток до нової програми, Міністерство соціальної політики натякнуло на майбутні реформи в системі соціального забезпечення. Це може включати нові пільги для громадян та можливу ліквідацію системи прожиткового мінімуму.

Читайте також:

Виплати та соцдопомога для українців призначатимуть по-новому: які зміни чекають громадян

Відразу у п'яти регіонах: українцям виплатять потужну допомогу – як отримати

Українцям платитимуть по дві соцдопомоги одразу: хто отримає кілька виплат одночасно