Чехія входить у топ 3 країн за кількістю українців, що прибули через війну на своїй території. При цьому термін дії тимчасового захисту для біженців у цій країні продовжили до 4 березня 2026 року, і цим почали зловживати.

Стало відомо, що чеська поліція розпочала перевірки місця проживання українських біженців, які отримали тимчасовий захист у країні.

Ще б пак, за законом право на пільги мають лише ті біженці з України, хто перебуває на території Чехії. Якщо ж вони виїжджають і міліція це виявлять, то вони втрачають право на пільги

Як заявив міністр внутрішніх справ Віт Ракушан в інтерв'ю Echo24, влада країни стежить, щоб не було так, що біженці отримують допомогу в Чехії, але при цьому більшу частину часу проводять будинки в Україні.

Деякі українські біженці регулярно повертаються на батьківщину з Чехії. Нинішні правила не забороняють українським біженцям повертатися в Україну, проте право на фінансову підтримку мають лише ті, хто постійно перебуває в Чехії. Якщо вони їдуть, і це стає відомо поліції, їхнє право на отримання допомоги буде анульовано", - каже Віт Ракушан.

Читайте також:

Водіїв вже попередили: скоро "Дія" видаватиме важливе попередження вашою машиною

Машина згорить за лічені хвилини: що в жодному разі не можна залишати в автомобілі в спеку

Автомобілістів попередили про "пастки" на дорогах: готуйтеся до несподіваних штрафів