Національний банк України випустив нові рекомендації для банків щодо лімітів на P2P перекази, які набудуть чинності з 1 жовтня 2024 року.

За словами заступника голови Дмитра Олійника, ці рекомендації спрямовані на боротьбу із незаконною діяльністю, включаючи «дропи», коли фізичні особи використовують свої банківські рахунки для незаконних транзакцій.

НБУ рекомендує банкам засновувати ліміти на переказах на підтверджений рівень доходів клієнтів, зазначений у їхніх анкетах. Такий підхід спрямований на стандартизацію лімітів у банківському секторі, запобігаючи переходу клієнтів з одного банку до іншого для обходу обмежень. В даний час для P2P-перекладів для фізичних осіб застосовуватиметься ліміт у розмірі 150 000 грн. на місяць.

Карта банку: скрін з відео
Карта банку: скрін з відео

Крім того, НБУ планує створити реєстр «скомпрометованих платіжних карток» і згодом реєстр «ненадійних» торговців. Ця ініціатива є частиною ширших зусиль боротьби з неправомірним використанням банківських послуг для відмивання грошей.

Глава НБУ Андрій Пишний наголосив на важливості не надто жорсткого регулювання фінансового ринку, зазначивши при цьому, що поточні обмеження є тимчасовими.

Вони діятимуть доти, доки банки не вдосконалять свої системи фінансового моніторингу. Пишний також зазначив, що особи, причетні до «дропів», несуть відповідальність за всі транзакції, які проводяться за їхніми рахунками, що створює ризики як для державного бюджету, так і громадян.

Читайте також:

Залучіть у свій будинок гроші та удачу: цей секрет вам точно не розкажуть

ПриватБанк роздасть українцям до 25 тисяч гривень: як отримати солідну суму на картку

Банки масово блокують карти українців: що потрібно знати, щоб ваші гроші не зникли