Після того, як Україна знову впала до графіків відключень світла в серпні 2024 року, різні експерти давали різні прогнози щодо ситуації взимку.

Які сценарії ми тільки не чули: і про "від 12 години без світла", і про "без відключень зовсім". Звичайно, все залежить від погоди, швидкості відновлення інфраструктури та обстрілів з боку Росії.

Вимкнення світла, фото: youtube.com
Вимкнення світла, фото: youtube.com

Наразі ж свій прогноз на відключення електрики дав прем'єр-міністр України Денис Шмігаль.

Росія має терористичні плани, але й українські енергетики готуються до атак. Про це глава уряду сказав на прес-конференції 10 вересня.

"Ніхто сьогодні не може сказати про 4 години, 16 годин або зовсім без відключень. Тому що росіяни мають свої терористичні плани знищення нашої енергетичної інфраструктури" , - сказав прем'єр.

Він запевнив українців, що країна точно пройде зиму. Але як саме це станеться – стане зрозумілим лише під час опалювального сезону.

"Сьогодні передбачати та робити сенсаційні заяви абсолютно неправильно, і ми так робити не будемо" , – додав глава уряду.

Денис Шмигаль
Денис Шмигаль

Втім, деякі факти вже можна констатувати, не чекаючи на початок опалювального сезону.

"Основний тягар цієї зими ляже на атомні станції , - пояснює експерт. - І якщо у кого ще теплилася надія на повернення Запорізької АЕС, яка б суттєво виправила становище на сході України, то тепер про це доведеться забути. По-перше, Запорізька АЕС до досі перебуває під окупацією, що унеможливлює її використання. По-друге, навіть якщо гіпотетично уявити, що вона повернулася в Україну, швидко запустити її не вийде - вона вже два роки працює в аварійному режимі. Вивести станцію з аварійного режиму і повноцінно перезапустити. - Це справа не тижнів і навіть не місяця.

ЗАЕС, фото: youtube.com
ЗАЕС, фото: youtube.com

Якщо ж бути песимістом, то навіть блекаути цієї зими цілком можливі, каже експерт. А от чи будуть українці з опаленням, залежить від того, як працюватимуть котельні.

"Довготривалий повний блікаут по всій Україні – це явище максимум на 4-6 годин. В Україні така ситуація була у 2022, тоді без світла люди були близько доби. Розумієте, атомна станція (а я все-таки думаю, що тупо по атомних станціях) росіяни стріляти не будуть, бо це вже будуть інші проблеми, а не блекають) побудована так, що за ці 4-6 годин її робота відновлюється, головне, щоб було як передавати енергію високовольтними лініями. це малореально. Росіяни зараз і намагаються перебити ці високовольтні лінії, знаючи, що вони повітряні, треба було раніше думати про їхній захист і закопувати під землю.

Блекаут
Блекаут

Інша річ, блякають в окремо взятому регіоні, наприклад, у Харкові, який втратив всю власну генерацію. Тут можлива відсутність світла кілька днів і зимовий період для цього є найбільш "благодатним". Знову ж таки, на сході та в центрі України цей варіант взагалі має більшу ймовірність, ніж на заході. Що стосується опалення, то все залежить від того, на чому працює котельня. Якщо котельні працюють на газі (а так працює більшість котелень), то централізоване опалення буде. Якщо на твердому паливі – також без проблем. Але якщо котельні живляться електроенергією, то тут справді можливі проблеми. Так вважає Олександр Лазуренко.

Читайте також:

Українцям роздадуть зарядні станції за оплату комуналки - компенсація від YASNО за дикі тарифи.

Комуналка подорожчала ще більше: які платежі "висушать" гаманці українців.