Дуже часто городники вважають за краще висаджувати дерево до дерева, квітку до квітки і кущик до кущика. А ось тут пригальмуйте.

Як виявилося, не всі кущі можуть ужитися поруч один з одним. Які ж рослини категорично заборонено висаджувати по сусідству, щоб уникнути позбавлення врожаю.

Щедрий урожай смородини, фото: youtube.com
Щедрий урожай смородини, фото: youtube.com

Не рекомендується висаджувати разом рослини з однієї родини. Родинні культури піддаються тим самим захворюванням і атакам шкідників.

Також не можна висаджувати разом чагарники, які пригнічують розвиток слабких культур, затіняють, споживають більше вологи та поживних речовин, що загалом позначається на врожайності.

Аґрус та смородина

Обидва чагарники ростуть в однакових умовах, вимагають однакового догляду, але висаджувати їх не слід.

Причиною тому шкідники (вогнівка та нирковий кліщ), які можуть вразити обидві рослини.

Полуниця, малина та суниця

У лісової та садової ягоди одні й ті самі шкідники та хвороби. Вони однаково вимогливі до поживних речовин і однаково швидко виснажують ґрунт.

Висаджувати по сусідству полуницю та малину не слід через довгоносик. Також варто врахувати вимогливість до поживних речовин та вологи у ґрунті.

Велика та соковита малина, фото: youtube.com
Велика та соковита малина, фото: youtube.com

Чорниця

Складно підібрати сусідів для цієї ягоди лише тому, що вона росте у кислому середовищі – рН 4-5,5. Тому садову лохину часто вирощують окремо.

Читайте також:

Як правильно підготувати яблуню до зими , щоб у наступному році плоди були з великим кулаком .

У наступному році не дізнаєтеся свого городу : чим потрібно терміново підгодувати ґрунт зараз для відновлення.