Деякі городники про догляд за грядками орієнтуються не лише на погоду та власні можливості, а й на місячний календар.

Зараз ми доживаємо понеділок і, незважаючи на старт осені, робіт на городі вище даху. Що ж потрібно зробити там на тижні з 16 по 22 вересня 2023 року за місячним календарем?

Город
Город

16 вересня

Рекомендується прибирати рослини, які вже відплодоносили, садити повзучі та кучеряві культури.

У квітнику можна посадити чорнобривці, матіолу, календулу, гвоздику, провести обробку від шкідників та хвороб.

Не можна обрізати та пиляти дерева, рясно поливати рослини, обробляти ґрунт, займатися збиранням, замочуванням та пророщуванням насіння.

17 вересня

Молодий місяць, не можна нічого садити і пересаджувати. Також не варто розпушувати ґрунт. Можна проводити обробку хвороб і шкідників, вносити добрива, наводити порядок дільниці.

18 вересня

Можна садити плодові дерева та чагарники, коренеплоди, кабачки, цибулю, патисони, огірки, петрушку, селера, кріп. Баклажани, томати та перці – тільки на розсаду.

Також можна обрізати, прищеплювати, перещеплювати, рясно поливати рослини, у квітнику – садити гвоздики та маргаритки, проводити обробку від шкідників та хвороб.

Город, зображення з вільних джерел
Город, зображення з вільних джерел

19 вересня

Рекомендується садити коренеплоди, плодові дерева та чагарники, квіти, на розсаду – огірки, баклажани, томати.

Також можна видаляти бур'яни, обробляти ґрунт, обрізати та підгодовувати плодові дерева та чагарники. У квітнику рослини можна обрізати, але не можна прищеплювати та обприскувати.

20 вересня

Сприятливий день для збирання врожаю всіх культур, крім картоплі. Також можна обробляти ґрунт, садити та щепити плодові дерева та чагарники, стригти траву.

У квітнику можна поливати, підгодовувати, садити цибулини багаторічників.

21 вересня

Можна посадити всі культури, посадку яких ви відкладали. Також можна збирати томати, проводити обробку від шкідників, у квітнику – розпушувати та прополювати. Пересаджувати, обрізати, рясно поливати не варто.

Квіти
Квіти

22 вересня

День сприятливий для збирання врожаю коренеплодів, цибулинних, пряної зелені, посадки плодових дерев та чагарників, обробки ґрунту, видалення порослі, обприскування від хвороб та шкідників.

Можна садити помідори, перець, цибульні, гарбуз, декоративно-квітучі рослини.

Читайте також:

Що посадити на городі під зиму: урожай буде царським, а бур'яни навіть не з'являться.

Як правильно підготувати грядки під часник, щоб він виріс розміром із яблуко: важлива хитрість.