Горіх – таке ж популярне дерево у садах українців, як і яблуні із грушами. А що ви робите після того, як зібрали врожай та почали їсти волоські горіхи?

Уточніть питання, що ви робите зі шкаралупою? Напевно, викидаєте. Але розумні городники знають цілих чотири причини, чому не варто цього робити.

Зберігання волоських горіхів, фото: youtube.com
Зберігання волоських горіхів, фото: youtube.com

Виявляється, шкаралупа волоських горіхів – це шикарний дачний засіб. Тому не відправляйте цю масу у відро для сміття. Особливо в тому випадку, якщо у вас є заміська ділянка. Збирайте шкаралупу: це зовсім не "відхід", а засіб, який може виступити відразу в кількох "ролях".

Мульча

Шкаралупа від волоських горіхів - це непоганий матеріал, що мульчує. Посипавши ґрунт цей масою, дачник доб'ється того, що ґрунт довгий час залишатиметься зволоженим. Крім того, знизиться ризик появи бур'янів. "Горіхова" мульча - відмінний варіант для тих ділянок, де ростуть плодові дерева та чагарники.

Добриво

Шкаралупа легко перетворюється на ідеальне підживлення для городніх культур. Достатньо лише спалити твердий зовнішній шар волоських горіхів. Попіл, що вийшов - і є те саме добриво.

Волоські горіхи: скрін з відео
Волоські горіхи: скрін з відео

Дренаж

Шкаралупу від волоських горіхів можна застосувати і як дренажний шар при висадженні плодових дерев.

Прикраса

А ще шкаралупою можна прикрасити клумби чи садові доріжки. Головне – не подрібнювати тверду оболонку. Використовувати треба половинки шкаралупи.

Читайте також:

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени.

Підготуйте виноградні кущі до зими: соковиті ягоди наступного року виростуть великими, як полуниця.

Ви це викидаєте та не замислюєтеся: які відходи врятують вашу моркву від шкідників.