Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонував радикально змінити порядок надання соціальних пільг українським біженцям у Європі.

Під час зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем Сікорський запропонував перенаправити фінансову підтримку, призначену для біженців, безпосередньо до України.

Основні пункти пропозиції Сікорського:

Поточні виплати, які можуть становити 1200 євро на місяць на одного біженця в Німеччині, можуть спонукати українців залишитись за кордоном. Сікорський стверджує, що цю допомогу можна було б краще використати задля підтримки передових ліній та економіки України.

Сікорський вважає, що українці, особливо чоловіки, мають повернутися, щоб захищати країну, тоді як інші мають робити внесок у відновлення інфраструктури та економіки. Він стверджує, що висока соціальна допомога може створити хибне почуття стабільності, відлякуючи біженців від повернення.

Україна та Польща
Україна та Польща

Також Польща наголошує, що фінансові ресурси Європи мають бути зосереджені на відновленні України, забезпечуючи швидше відновлення після наслідків війни та заохочуючи біженців повертатися. Пропозиція викликала дебати.

Хоча Німеччина вже виділяє мільярди на підтримку українських біженців, багато хто розглядає допомогу як гуманітарну необхідність.

Однак Сікорський стверджує, що допомога Європи має бути більш ефективно спрямована на відновлення України, врівноважуючи гуманітарні потреби зі стратегічною підтримкою країни.

Читайте також:

Польща "відвертається" від України: біженці можуть опинитися за межею

Миттєва депортація з Польщі: яких українців виставлять за двері

Українців у ЄС позбавлять допомоги: тепер буде важче