З приходом березня 2025 року українці зіштовхнулися із відчутним зростанням цін на основні овочі, які є невід'ємною частиною національної кухні.

Картопля, капуста, цибуля та морква – звичні інгредієнти для приготування борщу, вареників та повсякденних гарнірів – тепер коштують дорожче.

Овочі
Овочі

Картопля: ціни стрімко вгору

Вартість картоплі відчутно зросла: якщо у лютому вона продавалася по 31,98 грн за кілограм, то у березні середня ціна склала 35,15 грн/кг. При цьому молода картопля залишилася на колишньому рівні – 44,90 грн/кг. Рожевий сорт подорожчав трохи – з 36,06 до 36,90 грн/кг.

Капуста: різкий стрибок у ціні

Молода капуста здивувала українців помітним зростанням вартості – з 86,64 грн/кг у лютому до 99,15 грн/кг у березні. Білокочанна капуста змінилася в ціні незначно, додавши лише кілька копійок – з 50,82 до 50,87 грн/кг.

Капуста, фото: youtube.com
Капуста, фото: youtube.com

Морква: невелике, але стабільне подорожчання

Ціни на звичайну моркву також пішли вгору: з 36,77 грн/кг у лютому до 38,30 грн/кг у березні. Даних щодо вартості молодої моркви на початок березня поки що немає, але в лютому вона продавалася по 54,76 грн/кг.

Цибуля: різноспрямована динаміка

Біла цибуля продовжила дорожчати, піднявшись у ціні з 92,55 до 96,95 грн/кг. У той же час цибуля трохи знизилася у вартості – з 15,51 до 15,37 грн/кг. Синя цибуля подорожчала з 32,98 до 35,90 грн/кг.

Експерти пояснюють зростання цін сезонними факторами, підвищеним попитом та змінами на ринку поставок.

Читайте також:

Ціни на моркву в Україні б'ють рекорди: овоч стрімко зникає з полиць.

Шокуючий стрибок цін на овочі в Україні: морква б'є рекорди, а часник стає розкішшю.

Ціни на молочні продукти в Україні зростають: що відбувається на ринку.