З приходом березня 2025 року українці зіштовхнулися із відчутним зростанням цін на основні овочі, які є невід'ємною частиною національної кухні.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяКартопля, капуста, цибуля та морква – звичні інгредієнти для приготування борщу, вареників та повсякденних гарнірів – тепер коштують дорожче.
Картопля: ціни стрімко вгору
Вартість картоплі відчутно зросла: якщо у лютому вона продавалася по 31,98 грн за кілограм, то у березні середня ціна склала 35,15 грн/кг. При цьому молода картопля залишилася на колишньому рівні – 44,90 грн/кг. Рожевий сорт подорожчав трохи – з 36,06 до 36,90 грн/кг.
Капуста: різкий стрибок у ціні
Молода капуста здивувала українців помітним зростанням вартості – з 86,64 грн/кг у лютому до 99,15 грн/кг у березні. Білокочанна капуста змінилася в ціні незначно, додавши лише кілька копійок – з 50,82 до 50,87 грн/кг.
Морква: невелике, але стабільне подорожчання
Ціни на звичайну моркву також пішли вгору: з 36,77 грн/кг у лютому до 38,30 грн/кг у березні. Даних щодо вартості молодої моркви на початок березня поки що немає, але в лютому вона продавалася по 54,76 грн/кг.
Цибуля: різноспрямована динаміка
Біла цибуля продовжила дорожчати, піднявшись у ціні з 92,55 до 96,95 грн/кг. У той же час цибуля трохи знизилася у вартості – з 15,51 до 15,37 грн/кг. Синя цибуля подорожчала з 32,98 до 35,90 грн/кг.
Експерти пояснюють зростання цін сезонними факторами, підвищеним попитом та змінами на ринку поставок.
Читайте також:
Ціни на моркву в Україні б'ють рекорди: овоч стрімко зникає з полиць.
Шокуючий стрибок цін на овочі в Україні: морква б'є рекорди, а часник стає розкішшю.
Ціни на молочні продукти в Україні зростають: що відбувається на ринку.