Ціни на молочну продукцію в Україні значно зросли на 15-20%, здебільшого через скорочення виробництва молока та часті відключення електроенергії, як пояснив Георгій Кухалейшвілі, аналітик Асоціації виробників молока.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяПеребої в подачі електроенергії, які впливають на системи охолодження та вентиляції на фермах, є ключовим фактором, що сприяє цьому зростанню. Тепло від поганої вентиляції призводить до зниження надоїв молока, оскільки корови зазнають теплового стресу, що призводить до нестачі сировини для переробників молока.
Через ці проблеми роздрібні ціни зросли. Поточні ціни у великих українських супермаркетах включають:
Пастеризоване молоко (2,5% жирності): близько 49,10 грн за кг.
Кефір (2,5% жирності): приблизно 56,29 грн за кг.
Сметана (15% жирності): близько 133,93 грн за кг.
Питний йогурт: близько 93,67 грн за кг.
Кисломолочний сир (9% жирності): близько 224,50 грн за кг.
Вершкове масло (72,5-73% жирності): приблизно 436,25 грн за кг.
Сир Український (50%): близько 462,80 грн за кг.
Сир Голландський (45%): близько 455,28 грн за кг.
Сир Гауда (45%): близько 449,06 грн за кг.
Моцарелла (45%): ціна становить приблизно 448,38 грн за кг.
Зростання вартості молочних продуктів ще більше посилюється використанням генераторів під час тривалих відключень електроенергії, що збільшує виробничі та логістичні витрати, що призводить до зростання цін.
Читайте також:
Продукти стануть менш доступними: що загрожує українцям і як далі виживати
Як правильно зберігати продукти, щоб вони завжди були свіжими і довго не псувалися