Ароматні баклажани та розсипчастий рис стануть чудовою вечерею для всієї родини. До того ж готується страва просто та легко.

Отже, щоб приготувати рис із тушкованими баклажанами та помідорами, знадобиться такий набір продуктів:

  • рис – 150 г;
  • баклажани – 430 г;
  • помідори – 150 г;
  • морква – 140 г;
  • цибуля ріпчаста - 80 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • перець чорний горошком – 5-6 шт.;
  • приправа для плову – 1 ч. ложка;
  • сіль за смаком;
  • олія оливкова - 30 мл (2 ст. ложки);
  • петрушка свіжа – 5-7 г.

Важливо!

  • У складі приправи для плову: барбарис, зіра, перець чорний мелений, сушені цибуля та часник, коріандр та паприка.
  • Рис можна взяти пропареним або будь-яким іншим, але враховуйте час його приготування.

Насамперед підготуйте глибоку сковороду для смаження з кришкою.

Рис промиваємо, перекладаємо в глибокий посуд, солимо (0,5 ч. ложки) і заливаємо окропом, щоб покрити рис на 1 см. Залишаємо на 20-25 хвилин.

Баклажан помийте, обсушіть. Поріжте невеликими брусочками, у глибокій мисці присипте сіллю. Залишіть на 20 хвилин, потім промийте холодною водою і дайте стекти воді. Якщо овоч молодий, це можна не робити. Також за бажанням можна зрізати шкірку.

Моркву та цибулю очищаємо. Моркву нарізаємо тонкими брусочками, цибулю – дрібними кубиками.

Помідори опускаємо в окріп на 1-2 хвилини. Потім очищаємо від шкірки та нарізаємо невеликими шматочками.

Сковороду з олією розігрійте на сильному вогні і викладіть нарізану цибулю з морквою. Обсмажуємо приблизно 5 хвилин на середньому вогні, до м'якості та легкої золотистості.

З рису зливаємо воду та перекладаємо до овочів. Перемішуємо і на середньому вогні обсмажуємо 5 хвилин.

Потім накриваємо сковороду кришкою і на маленькому вогні готуємо ще 5 хвилин – при такому способі приготування рис виходить розсипчастим.

Баклажани та помідори додаємо в сковороду.

Туди ж – очищені зубчики часнику, чорний перець горошком, приправу для плову та сіль (враховуйте, що рис та баклажани вже солили).

Усі перемішуємо, вливаємо 130 мл води.

Готуємо на маленькому вогні під кришкою 10-15 хвилин, до готовності та повного вбирання рідини. Після цього вимикаємо вогонь і залишаємо рис постояти під кришкою ще 10 хвилин.

Рис з баклажанами та помідорами при подачі посипаємо подрібненою петрушкою.

Такий літній плов можна подавати самостійно або як гарнір до м'яса (риби).

Читайте також:

У них закохуються з першої порції: рецепт фаршированих баклажанів по-турецьки з фаршем і помідором

Замінять і перше, і друге: рецепт баклажанів, тушкованих з фаршем та плавленим сиром

Божественна баклажанна ікра на зиму: рецепт, після якого забудете про кабачкову