На початку 2025 року багато абонентів в Україні можуть зіткнутися з вищими цінами на інтернет.

Олександр Арутюнян, член правління Інтернет-асоціації України обговорив ці події в інтерв'ю LIGA.net.

Це підвищення пов'язане з нещодавнім переходом інтернет-провайдерів зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, який набув чинності 1 жовтня.

В рамках нової системи провайдери оподатковуються вищими податками та зобов'язані наймати додатковий персонал для ведення бухгалтерського обліку та дотримання вимог, що призводить до збільшення експлуатаційних витрат.

Він зазначив, що скасування спрощеної системи оподаткування вже спонукало провайдерів підвищити свої тарифи. Однак він попередив, що недавні підвищення — це лише початок, оскільки провайдери лише частково скоригували свої ціни, щоб відобразити вищі витрати.

Послуги інтернет-провайдерів. Фото: скріншот YouTube-відео.
Послуги інтернет-провайдерів. Фото: скріншот YouTube-відео.

На початку наступного року очікується подальше підвищення, яке торкнеться деяких абонентів суттєвіше.

Це двоетапне коригування цін відображає фінансовий тиск, з яким стикаються провайдери, оскільки їм доводиться балансувати між зростанням витрат та збереженням конкурентоспроможності на ринку.

«Оскільки скасування спрощеної системи все ж відбулося (на нашу думку в незаконний спосіб), відповідно провайдери підняли вартість своїх тарифних пакетів. І це тільки перший крок. Провайдер не може підіймати тарифи на всю суму своїх витрат. Другий крок буде на початку наступного року, тоді для деякої кількості абонентів інтернет знову подорожчає», – попереджає член правління Інтернет-асоціації України.

Читайте також:

З жовтня зарплати українців поменшають: податок заднім числом "з'їсть" навіть частину авансу

Навіть за кордоном не сховатись: заплатити податок Батьківщині змусять кожного?

Комуналка подорожчає в рази: нові тарифи на опалення "доб'ють" українців