Нещодавно м розглянули те, як треба доглядати полуницю восени (зокрема, добриво), але в українців є ще одна улюблена ягода.

Йдеться зараз про малину, адже догляд за нею восени теж має свої особливості. На що потрібно обов'язково звернути увагу.

Малина
Малина

Одна з необхідних операцій, яку варто провести з малинником із настанням осені – його захист від дидимели, або пурпурової плямистості. Позбутися напасті вкрай непросто, і що особливо засмучує дачників, цей патоген тим більше долає малину, чим вона врожайніша. Особливо сильно страждають сучасні, високопродуктивні, великі, із тривалим терміном віддачі урожаю сорту.

Більшість синтетичних препаратів, на жаль, слабкі щодо дидимеллы. Це особливою біологією збудника, і навіть тим, що він надзвичайно швидко стає стійким до діючих речовин, які входять до складу синтетичних пестицидів.

Обрізка малини навесні
Обрізка малини навесні

Ефективними залишаються кошти на основі міді. Головне правило їх використання полягає в тому, що ними можна користуватись тільки тоді, коли на малині вже немає врожаю. У такі періоди дозволяється провести обробку із застосуванням бордоської рідини, малахітового розчину, бургундської рідини та ін.

Якщо вищеописаний спосіб хороший для літньої малини, то щодо ремонтантної його використовувати не можна.

У цьому випадку слід разом з осіннім підживленням внести метаризіум, який має унікальну здатність знищувати дидимелу, а також різоктоніоз та інші хвороби малини. Вносити його також дозволяється і окремо – будь-якої миті, можна навіть навесні.

Велика та соковита малина, фото: youtube.com
Велика та соковита малина, фото: youtube.com

Читайте також:

Коли і як саджати буряк восени - секрети раннього та рясного врожаю.

Важливі справи на цьому тижні: місячний календар городника на 21-27 жовтня.