Очікується, що валютний ринок України цього тижня відреагує на сукупність економічних, військових та енергетичних чинників.

Крім того, експортна діяльність сприяє нарощуванню міжнародних резервів, надаючи Національному банку України більшу гнучкість в управлінні валютними інтервенціями, повідомляє «24tv».

За словами Тараса Лісового, начальника казначейського департаменту банку «Глобус», останні дні жовтня нададуть більш чітке уявлення про динаміку інфляції та спрямування валютного ринку на частину 2024 року, що залишилася.

Він припускає, що до 31 жовтня курс долара, найімовірніше, стабілізується в діапазоні 41,3–41,5 грн. Це означатиме поступове зростання приблизно на 1% у вересні та жовтні, що в поточних умовах вважається прийнятним.

Хоча очікується, що інфляція зросте приблизно на 2–2,5% за той самий період, Лісовий прогнозує, що річна інфляція може досягти 8,3–8,5% у 2024 році.

Своєчасні інтервенції НБУ утримують коливання обмінного курсу під контролем, що призводить до поступових, а не різких змін. Такий підхід гарантує, що інфляційний тиск не вплине на валютний ринок, а регулятор підтримуватиме помірний висхідний тренд у міру необхідності, ефективно керуючи попитом і пропозицією.

Курс долара, фото: youtube.com
Курс долара, фото: youtube.com

Протягом наступного тижня коливання валютних курсів, як очікується, залишаться помірними. На міжбанківському ринку долар, швидше за все, торгуватиметься в діапазоні від 41,1 до 41,5 грн, тоді як євро коливатиметься в діапазоні від 45 до 47 грн. На готівковому ринку очікується, що курс долара залишиться в діапазоні від 41,2 до 41,7 грн, а євро – в діапазоні від 45 до 47,5 грн.

Щоденні рухи валют:

На міжбанківському ринку коливання до 0,1–0,2 грн.

У комерційних банках: - коливання до 0,3-0,5 грн.

в обмінних пунктах: різниці до 0,5 грн.

Очікується, що різниця між курсами обміну на міжбанківському та готівковому ринку залишиться в межах 0,3–0,5 грн. Курси валют можуть коливатися до 2% протягом тижня порівняно з початковими рівнями.

Читайте також:

Яким буде курс долара у 2025-му році і коли він перевалить позначку 54 гривні

Стосується власників карток ПриватБанку: гроші можуть зникнути у будь-який момент

Держава платитиме українцям гроші щомісяця: хто і які виплати отримає